Om sandkorn-mønstret

Mit absolut yndlingsmønster indenfor hæklede karklude er dette sandkorn-mønster. Det holder sig flot i form: Når kluden lige er lavet, er den flot kvadratisk og det holder stadigt formen efter flere ganges vask. Det har et flot grafisk zig-zag udseende, og jeg har undret mig mange gange over, hvorfor det egentligt hedder sandkorn. Men. Flot synes jeg, det er 🙂

Når jeg laver karklude, laver jeg ikke kant. Jeg synes, en kant giver det et meget blødt udseende, og jeg er ret glad for en rå kant. Det kræver, at man hækler helt lige og med samme fasthed hele kluden igennem, så du får et stramt udseende. Billederne her i opskriften er altså uden kant.

Vil du gerne lave en kant, kan du lave fastmasker hele vejen rundt. De gange, jeg har gjort det, har jeg lavet 3-4 fastmasker rundt i hjørnet, så det bliver flot kvadratisk, og sjusset mig lidt til, hvor mange fm der skal være langs siderne. Jeg har altså lavet en side af gangen og set den an – eventuelt lavet den om, hvis den er for stram/løs. En kant er en god idé, hvis ikke du er så rutineret endnu indenfor hækling og gerne vil gemme eventuelle småfejl. Eller hvis du bare synes, det giver en pænere finish 🙂

Produktionstid: 3-4 timer
Sværhedsgrad: Let
Format: 25 x 25 cm
Mor Anette boblepude

Opskriften kræver, at du kan lave fastmasker (fm) og stangmasker (stm), så den er ikke så vanskelig.

Mor Anette boblepude

Opskrift

Denne grønne har jeg ofte brugt, da jeg synes, det er en helt fantastisk farve: Scheepjes Cotton 8 i farven mørkegrøn (713).

Helt generelt er al bomuldsgarn i 8/4 ret godt at bruge. Dette garn fra Infinity Hearts Rose bomuldsgarn 8/4 har super mange flotte farver og er ofte på tilbud.

Værktøj

Materialer

Start: Brug nål 2,5 mm og lav en luftmaskekæde med 57 luftmasker (lm) + 1 vendemaske (vm). En vendemaske er en luftmaske, og hedder en vendemaske, fordi du bruger den til at vende med, og komme op på rækken over. Den tæller altså ikke med i dit maskeregnskab, og du starter i 2. maske fra nålen. 

RK 1+ Brug nål 3 mm: (1 fastmaske og 1 stangmaske i samme maske, spring 1 maske over) 28 gange, 1 fm, 1 vm, vend.

Gentag til du har en kvadratisk klud. Ved den sidste række strammer du til, så vendemasken låser, klipper garnet og hæfter tråden.

Vasketip: Eddike-bad

Inden dine karklude skal vaskes første gang, så læg dem i eddike-vand. Så holder de farven bedst muligt og sugeevnen forbedres, når du skal have dem i brug første gang. Og har vi ikke alle stået i situationen med en alt for frisk klud, der er så frisk, at intet vand kan komme ind. Så står man der og prøver at blande garnmassen med vandmassen og noget så simpelt bliver så kompliceret.

Et blandingsforhold er ca. 1 skvæt eddike til 8 skvæt kold vand.

Derefter vasker du dem efter garnets vaskeanvisning. Eller efter min anvisning som er 60 grader (90 grader hvis den er hvid), lige meget hvad vaskeanvisningen siger (hvis det altså er 100% bomuld). Det er på eget ansvar (skal der lige siges), men så er du sikker på rene klude. Du kan risikere, at de falmer lidt i farven, men:

“Hellere bleg og ren end beskidt og pæn” 😉

Video-guide

Jeg har lavet nogle hjælpende videoer, som gerne skulle gøre det nemmere for dig at forstå opskriften. Det er bare oftest nemmere i levende billeder 🙂 Alle videoer er lavet og redigeret af Milla Billa. Musik af www.bensound.com

Hækleguide af Milla Billa
Hækleguide af Milla Billa
Instagram: millabilladk

Husk at tagge 🙂

Det er virkeligt al min tid og energi værd, at se mine opskrifter, som jeg lægger helt gratis op, få liv i jeres hænder. Jeg bliver bare så glad hver eneste gang jeg bliver tagget, og ser jeres fine løsninger og farvevalg – så tag løs! 😀

Det varmer mit lille hjerte 🙂

(Når du poster på Instagram, så tryk på “Tag personer”, tryk på billedet og fine “millabilladk”.)