Om grums-mønstret

Grums er et meget populært mønster til karklude. Det er det, fordi det er et meget fast mønster – altså uden for mange og store huller. Det kan, ved første øjekast, synes en smule rodet (som navnet også antyder), men fordi det er kontinuerligt og gentagende, er der styr på det rodede. Det er ret charmerende 🙂

Jeg lavet ikke nogen kant, når jeg laver karklude. Jeg synes, at en hæklet kant giver det et blødt og feminint udseende, og jeg er ret glad for en rå kant. Det er en helt personlig smag, og kanten kan altid tilføjes. Hækler du, karklude som mig, uden kant, kræver det, at du hækler helt lige og med samme fasthed hele kluden igennem, så du får et stramt udseende, og kluden er flot og kvadratisk uden en hæklet kant.

Hvis du gerne vil hækle en kant, til en klud som denne, vil jeg anbefale at lave en enkelt kant med kun fastmasker (fm) hele vejen rundt. Ved hjørnerne laver du 3-4 fastmasker (alt efter om du hækler meget fast eller løst), så det bliver flot kvadratisk. På langsiderne sjusser jeg mig lidt til hvor mange fm, der skal være. Altså laver du en side af gangen og ser det an. Lav det eventuelt om, hvis den er for stram/løs. En kant er en god idé, hvis ikke du er så rutineret endnu indenfor hækling, og gerne vil gemme eventuelle småfejl. Eller bare synes, at det giver den bedste finish.

Produktionstid: 3-4 timer
Sværhedsgrad: Let
Format: 25 x 25 cm
Mor Anette boblepude

Denne gratis opskrift på Karklud i grums-mønster kræver, at du kan lave luftmasker (lm), fastmasker (fm) og stangmasker (stgm), så den er ikke så vanskelig.

Mor Anette boblepude

Start: Brug nål 2,5 mm og lav en luftmaskekæde med 56 luftmasker (lm) + 1 vendemaske (vm). Start i 2. maske fra nålen (altså du tæller ikke vendemasken med – den er der, for at du kan komme op på rækken over).

RK 1+ Brug nål 3 mm: (1 fastmaske, 1 stangmaske) 28 gange, 1 vm, vend.

Gentag til du har en kvadratisk klud. Ved den sidste række strammer du til, så vendemasken låser, klipper garnet og hæfter tråden. Og så tillykke da, med din helt egen version af Karklud i grums-mønster 🙂

FYI: Mønstret er deleligt med 2: Du laver fastmasker (fm) ovenpå stangmasker (stm) (i den tidligere række) og stangmasker ovenpå fastmasker (i den tidligere række). Det er lettest, da du ikke behøver at huske på hvilken række, du er kommet til, da du altid skal starte rækken med en fastmaske.

Flere gratis hækleopskrifter på karklude

Støt Milla Billa

Hvis du finder glæde ved mine opskrifter og og kan bruge mit indhold, kan du støtte op om Milla Billa lige her – så kan jeg blive ved med at lave skønt indhold til dig. Læs mere om, hvorfor de gratis opskrifter er så vigtige for mig, ved at klikke herunder.

På forhånd mange tusinde tak 🙏❤️🤗

Vasketip: Eddike-bad

Inden dine karklude i grums-mønster skal vaskes første gang, så læg dem i eddike-vand. Så holder de farven bedst muligt og sugeevnen forbedres, når du skal have dem i brug første gang. Og har vi ikke alle stået i situationen med en alt for frisk klud, der er så frisk, at intet vand kan komme ind. Så står man der og prøver at blande garnmassen med vandmassen og noget så simpelt bliver så kompliceret.

Et blandingsforhold er ca. 1 skvæt eddike til 8 skvæt kold vand.

Derefter vasker du dem efter garnets vaskeanvisning. Eller efter min anvisning som er 60 grader (90 grader hvis den er hvid), lige meget hvad vaskeanvisningen siger (hvis det altså er 100% bomuld). Det er på eget ansvar (skal der lige siges), men så er du sikker på rene klude. Du kan risikere, at de falmer lidt i farven, men:

“Hellere bleg og ren end beskidt og pæn” 😉

Jeg har lavet nogle hjælpende videoer, som gerne skulle gøre det nemmere for dig at forstå opskriften. Det er bare oftest nemmere i levende billeder 🙂 Alle videoer er lavet og redigeret af Milla Billa. Musik af www.bensound.com

Hækleguide af Milla Billa
Hækleguide af Milla Billa