Om Milla Billas hæklet pandebånd
Jeg har aldrig rigtigt været typen, der gad at have pandebånd på, da jeg ikke har kunnet finde et, jeg synes, bare lige var mig. Da det efterhånden er blevet rigtig koldt, og lange gåture er blevet en fast del af hverdagen, måtte jeg finde en løsning på de frosne ører, og derfor kom dette “Milla Billas pandebånd” på tegnebrættet.
Det er et simpelt og grafisk zig-zag-mønster, som jeg synes, er super flot og dejligt at have på.
Produktionstid: 1,5-2 timer
Sværhedsgrad: Mellem
Størrelse: 7,5 cm H x 25 cm B (når det er samlet)
Til denne hækleopskrift på Milla Billas pandebånd skal du kunne lave en luftmaskekæde, fastmasker, fastmasker i bagerste led, udtagninger og hækle det hele sammen.
Denne hækleopskrift er designet sådan, at du kan justere størrelsen efter dit eget hovede, som du når frem til. Uden at du skal beregne alt muligt. Det er lidt smart.
Det skal du bruge
Værktøj
Materialer
Inden du går i gang
Bagerste maskeled
Alle masker laves i bagerste maskeled. Luftmaskekæden laves som normalt, da der kun er 1 maskeled, men ellers skal ale masker laves i bagerste led, så det flotte rib-mønster kommer frem.
Den allersidste maske i rækkerne, hvor du skal lave 2 fastmasker i samme maske, der laver du den første fastmaske i bagerste led og den anden fastmaske i begge led. Så undgår du at få nogle lidt store huller i kanten.
Vendemasker
I hver række slutter du med en vendemaske (vm). Det er en luftmaske (lm), og du laver den, for at komme op på næste række. Det er en maske, du skal springe over, og du starter derfor hver række i 2. maske fra nålen.
Opskrift
Start: Med hæklenål 4 og to tråde samtidigt, slår du 20 luftmasker (lm) op + 1 vm (1 lm).
RK 1 9 fastmasker (fm), spring 2 masker over, 9 fm, 1 lm, vend
RK 2+ 2 fm i den første maske, 7 fm, spring 2 masker over, 7 fm, 2 fm i den sidste maske, 1 lm, vend
Til mit hovede hæklede jeg 73 rækker. Det giver 25 cm i bredden, når den er hæklet sammen og ligger på bordet. Mål nogle gange til dit eget hovede, når du når til slutningen, så det passer perfekt. Da det er lavet i rib, vil det give sig lidt, når du får det på, da det er lidt elastisk, så lav det hellere lidt stramt end løst.
Blocking
Når du har den rette længde, så sæt en maskemarkør i og block det ud (se afsnittet herunder). Når det er tørt, så hækler du det sammen med kædemasker. Dem gemmer du på indersiden. Så laver du kanter med fastmasker, hvor du laver 1 fastmaske pr. række rundt i top- og bund-kanten af pandebåndet. Når du hæfter kanterne, så brug gerne denne teknik, for at få det helt usynligt.
Klip garnet, hæft enden og montér “Handmade”-mærke på dit færdige “Milla Billas pandebånd”.
Blocking
Stræk det ud i form
“Blocking” er en metode, du bruger, hvis dit hæklede projekt ruller lidt sammen eller bølger lidt som her, når du er færdig med dit projekt. Ved at blocke det, strækker du det ud i form, så det bliver flot og lige.
Du kan enten blocke ved at dyppe det i vand, klemme det lige så forsigtigt tørt og spænde det ud på enten blocking-måtter eller nogle håndklæder med knappenåle/T-pins til blocking.
Du kan også blocke ved at spænde det op på plade/håndklæder og dampe det med enten en damper eller et strygejern med dampfunktion.
Jeg har ikke blocking-måtter, da jeg ikke blocker så tit, og ikke vil have dem til at stå og fylde, så jeg bruger et håndklæde, hvor jeg lægger det oven på enten et gulvtæppe eller sofaen. Det fungerer så fint 🙂
Før / Efter blocking
Her er det ret tydeligt at se effekten. Før det er blocket, ruller det sammen om sig selv, og kommer ikke rigtigt til sin ret. Efter blocking står mønsteret flot frem og er helt tydeligt.
Jeg har lavet nogle hjælpende videoer, som gerne skulle gøre det nemmere for dig at forstå opskriften. Det er bare oftest nemmere i levende billeder 🙂 Alle videoer er lavet og redigeret af Milla Billa. Musik af www.bensound.com