Den gyldne løkke
Når du hækler efter opskrift, er der et par parametre, der er ret vigtige: At du bruger det rigtige garn og at din hæklefasthed rammer præcist det, der står i opskriften. Hæklefastheden er angivet som 10 x 10 cm i alle opskrifter, og det er det mål der sikrer, at du rammer størrelsen helt præcist.
Hækleprøve
Det første, du gør, når du skal i gang med dit hæklede projekt, er at lave en hækleprøve. Ved hjælp at en hækleprøve ved du, om du kan ramme de mål, der er angivet som 10 x 10 cm.
Når du skal lave en hækleprøve, skal du slå f.eks. 30 masker op i bredden, og hækle mønstret op, så du har en prøve, der er 10 x 10 cm. Det er vigtigt, at du hækler et udsnit af mønstret og ikke bare fastmasker eller lign., da det er mønstret, der skal måles.
Her måler du, om du rammer den hæklefasthed, der er angivet i opskriften: Altså om du har samme antal masker og rækker på de 10 x 10 cm, som der står i opskriften. Du måler bare op med en lineal eller et målebånd – gerne et par forskellige steder i prøven.
I bredden kan du justere med din hæklenålstørrelse. Har du for mange masker på 10 cm, end der er angivet, skal du gå op i nålstørrelse. Start gerne med en halv størrelse. Har du omvendt for få masker på de 10 cm, skal du gå ned i nålstørrelse på din hæklenål.
Når du har lavet din hækleprøve, og du sagtens kan få det til at passe i bredden med din hæklenål størrelse, men højden bare ikke rigtigt rammer, hvad gør du så?
Den gyldne løkke
Nu skal du høre … Så går du ind og justerer på “Den gyldne løkke”. Nemlig den første løkke, som trækkes op i masken. Den definerer, hvor høje dine masker bliver, og ved at justere den en smule, vil du kunne ramme opskriftens hæklefasthed helt præcist.
Det er specielt vigtigt, når du hækler opskrifter på trøjer, kjoler, cardigans og al andet beklædning, hvor du skal ramme en præcis størrelse.
Her er 3 engelske begreber, som er navngivet efter hvilken hæklestil, man har:
- Yanker: Betyder at hive eller trække. Hvis du holder garnet stramt, er du højst sandsynligt en yanker. Så bliver dine masker noget lavere, end de andre to hæklestile.
- Rider: Er du en rider, så er du i medium-kategorien. Her holder du din hæklenål ca. vandret på stykket, og dine masker bliver medium-højde.
- Lifter: Det betyder at løfte. Er du en lifter, så løfter du godt op i den gyldne løkke, og får nogle højere masker.
De tre stile her kan også variere på ens eget arbejde. Når jeg f.eks. hækler lidt hurtigere end normalt, kommer jeg til at løfte maskerne højere. Det kan også variere på samme dag. Hvis jeg sidder helt koncentreret, er jeg en mellemting mellem en yanker og en rider, men sidder jeg om aftenen i lidt mørkere lys og hyggehækler foran TV’et, kan jeg komme til at løfte noget mere.
For at få det flotteste resultat, skal man derfor gerne hækle helt kontinuerligt, så det bliver flot og ensartet, så vær gerne lidt OBS, når du arbejder med det 🙂
Dette er vist med stangmasker, men det gælder alle typer masker: Fastmasker, halvstangmasker, stangmasker, dobbelte stangmasker osv.
Video og design af Milla Billa – Musik af www.bensound.com